Wat zijn O-benen?

O-benen, ook wel Genua Vara genoemd, is de benaming van een standsafwijking van de benen waarbij de benen in een O-stand staan. De knieën staan in een knik naar buiten en de afstand tussen de knieën is groter dan de afstand tussen de enkels. 
 

Hoe ontstaan O-benen?

Baby’s worden geboren met O-benen. Wanneer kinderen anderhalf á twee jaar oud zijn, draaien de voetjes naar binnen, waardoor de benen recht komen te staan. De O-stand is dan gecorrigeerd. Gebeurt dit niet, dan kan de O-stand blijvend zijn.

Symptomen O-benen

O-benen zijn te herkennen aan het naar buiten knikken van de knieën en het naar buiten staan van de hielen (varusstand). 0-benen kunnen voorkomen zonder dat er klachten aanwezig zijn. Door het geleidelijke proces ontstaan de klachten langzaam en kunnen ze pas later voor problemen zorgen. Klachten die het meest voorkomen zijn:

  • Pijn aan de buitenzijde van de knie
  • Instabiliteitsklachten
  • Overbelasting van spieren en pezen
  • Afwijkend looppatroon
  • Afwijkende stand van de voeten
  • Naar buiten kantelen van de voet
     

Behandeling door de podotherapeut

Wanneer er geen klachten zijn is het niet noodzakelijk om een O-stand te corrigeren en te laten behandelen.  Als er wel klachten zijn en de O-benen grotendeels worden veroorzaakt doordat de voeten overmatig naar buiten gekanteld staan, kan de podotherapeut een behandeling uitvoeren. De afwijkende voetstand kunnen door middel van podotherapeutische zolen worden gecorrigeerd. Daardoor zullen de voeten en knieën rechter komen te staan en zullen de knieklachten als gevolg van O-benen verminderen of verdwijnen.
 

O-benen

Anderen bekeken ook: