Wintertenen: komen ze deze winter vaker voor?

Het viel onze podotherapeuten op dat veel patiënten deze winter pijnlijke, rood/blauw verkleurde tenen hebben. Het werd het tijd om eens te polsen bij andere collega's of het vaker opgemerkt werd. En raad eens? Ook bij anderen viel het op dat meer mensen hier last van hebben. Het fenomeen wintertenen of “perniones” heeft onze aandacht. Heeft u hier ook last van? Lees dan snel verder. 

Wat zijn wintertenen?

Als het buiten kouder is kunt u last krijgen van wintertenen. Hoe winterhanden en wintertenen ontstaan, is niet helemaal duidelijk. Vaak ontstaan de klachten wanneer de temperatuur onder de 10 graden zakt. Er ontstaat dan vernauwing en/of verkramping van de haarvaatjes in de huid.  Als het bloed niet goed doorstroomt ontstaat zo stuwing en/of een tekort aan zuurstof. Dit geeft jeuk, een branderig gevoel en/of pijn aan uw vingers of tenen. Vaak worden de tenen aan beide voeten hierbij rood/blauw/paars van kleur en licht gezwollen. Als het erger wordt kunnen er ook blaren, wondjes en ontstekingen ontstaan.

Dezelfde verschijnselen kunnen ook voorkomen aan de handen en vingers, de oren, neus of polsen, op de voeten, het onderbeen of aan de buitenkant van de dijen.

 

Gevoelig voor wintertenen

Sommige mensen zijn gevoelig (hebben aanleg) voor het krijgen van wintertenen. De kans dat u er dan last van krijgt is groter:

  • als u zich niet goed tegen de kou beschermt (dunne of vochtige kleding);
  • als de bloedstroom wordt afgekneld (strakke kleding of schoenen);
  • als u weinig beweegt;
  • als u mager bent.

Wanneer u rookt of bepaalde medicijnen (bètablokkers) gebruikt, gaan de kleine bloedvaten zich vernauwen. Mogelijk heeft u dan meer kans op winterhanden of wintertenen, maar dat is niet bewezen.

 

Wat kun je doen bij wintertenen?

De klachten gaan meestal binnen enkele weken vanzelf over. Soms blijven de klachten de hele winter. Bij kouder weer heeft u meestal meer klachten, bij zachter weer minder klachten.
Wanneer het warmer wordt, in het voorjaar, verdwijnen de klachten. In de zomer heeft u ook geen klachten.

  • Probeer te voorkomen dat uw handen en voeten opeens koud worden;
  • Bescherm u tegen de kou, met een muts (die de oren bedekt), handschoenen (verwarmd of voorverwarmd);
  • Houd uw voeten warm en droog, met sokken van katoen of wol (geen kunststof) en waterdichte schoenen;
  • Probeer uw lichaam warm te houden, zo nodig met extra lagen kleding;
  • Zorg dat uw lichaam warm blijft, bijvoorbeeld door actief te bewegen;
  • Zorg dat uw huis en werkplek warm genoeg zijn;
  • Stop met roken. Roken zorgt ervoor dat er minder bloed in de huid komt. Als u stopt, krijgt de huid meer bloed en kunnen de klachten minder worden;
  • Heeft u veel klachten en gebruikt u bètablokkers? Bespreek met uw huisarts of u minder van deze medicijnen kunt nemen of er (tijdelijk) mee kunt stoppen. U merkt dan of uw klachten minder worden zonder de medicijnen;
  • Sommige mensen proberen een warmwaterbad, wisselbaden (koud en warm water afwisselen) of massages. Of ze smeren hun handen of voeten in met vaseline of lanette crème;
    Het is onbekend of deze dingen wel of niet helpen. Artsen kunnen het daarom niet aanraden of afraden. U kunt het proberen. Er zijn geen bijwerkingen;
  • Er is geen medicijn, zalf of andere behandeling waarvan bewezen is dat het helpt bij winterhanden of wintertenen. Ook nifedipine, vitamine D of een corticosteroïdcrème blijken niet te helpen om klachten van winterhanden of wintertenen te verminderen of te voorkomen.
     

Wat zegt de wetenschap?

Ook buiten RondOm blijkt er aandacht te zijn voor een gemeende toename van het aantal gevallen van wintertenen, waarvoor hulp gezocht wordt. Het is begrijpelijk dat we ons afvragen of de Covid –19 pandemie hierbij een rol speelt. Er zijn gevallen van winterteen-achtige verschijnselen beschreven tijdens de pandemie. Verschillende recente onderzoeken lijken duidelijk te kunnen maken dat er geen relatie is met de aanwezigheid van het virus. Maar mogelijk een milde reactie is die in een enkel geval is ontstaan op het vaccin.


Andere oorzaken wintertenen

Mogelijk kan het ontstaan van de klachten door verminderde lichamelijke activiteit.  Een factor waarvan we weten dat het er één is die het ontstaan van wintertenen in de hand werkt. Deze verandering in leefstijl waarin de maatregelen rondom Covid-19 in veel gevallen een rol speelt kan hierdoor indirect door de pandemie zijn ontstaan.


Koudere leefomgeving

Ook zien we deze winter regelmatig mensen die thuis de thermostaat flink omlaag gedraaid hebben en hierdoor een koude (thuis)werk- en leefomgeving creëren. Ook hiervan is bekend dat dit het ontstaan van wintertenen kan uitlokken. Wellicht zijn deze actuele leefomstandigheden iets om rekening mee te houden wanneer zich een patiënt meldt met dergelijke klachten aan de voeten.

wintertenen

Bron:

Anderen bekeken ook:

werken bij RondOm?

Meewerken aan het verbeteren van iemands leven met behulp van podotherapie?

Kom werken bij RondOm! Bekijk onze vacatures en solliciteer direct.