Doorgezakte voet
Bij een doorgezakte (voor)voet, rust de voetzool volledig of gedeeltelijk op de grond. U kunt last...
Mortonse neuralgie is een zenuwbeknelling (neuroom) tussen twee middenvoetsbeentjes, waardoor de beknelde zenuw geïrriteerd raakt. Meestal betreft het de zenuw tussen het 3e en 4e middenvoetsbeentje, maar het kan ook voorkomen tussen andere middenvoetsbeentjes.
Mortonse neuralgie, ook wel morton’s neuralgie genoemd, ontstaat vaak ter hoogte van de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Hier komen twee zenuwbanen samen waardoor de zenuw dikker in doorsnede is dan de andere zenuwen die naar de tenen gaan. Wanneer de zenuw erg geïrriteerd is, kan deze opzwellen. Hierdoor is de kans groter om tussen de middenvoetsbeentjes klem te komen zitten. Deze irritatie kan ontstaan door onder andere:
De oorzaak van een verdikking van de zenuw is chronische irritatie, doordat de middenvoetsbeentjes de zenuw beklemmen tijdens het lopen en/of staan.
De symptomen in de beginstadia van de bestaan vaan uit acute perioden van pijn in de voorvoet met uitstralende pijn in de tenen:
Op den duur komen de pijnperioden steeds sneller en houden langer aan. De klachten verdwijnen niet meer zo snel door het uittrekken van de schoenen of massage. De zenuwverdikkingen (neuromen) kunnen zo dik worden dat het onmogelijk wordt om schoenen te dragen en wordt de pijn chronisch.
De mortonse neuralgie en de klachten zullen niet vanzelf weggaan als de druk niet van de zenuw wordt gehaald. De klachten kunnen ook erger worden, waardoor er dove gevoelens kunnen optreden. Het is dus belangrijk om bij deze klachten naar de podotherapeut te gaan.
Bij de behandeling in de acute fase is het belangrijk om de overdruk op te heffen en te zorgen dat de zenuw weer “vrij” komt te liggen. Dit kan door middel van taping, podotherapeutische steunzolen of een teenorthese. Daarnaast is het belangrijk dat u de juiste schoenen draagt. De podotherapeut kan u hierover adviseren.
Bij chronische klachten is het medisch gezien mogelijk om een injectie met corticosteroïden te geven of een chirurgische ingreep waarbij de zenuw of de verdikking verwijderd wordt. Indien dit noodzakelijk is, wordt u hiervoor terug verwezen naar uw huisarts.
Bij een doorgezakte (voor)voet, rust de voetzool volledig of gedeeltelijk op de grond. U kunt last...
Heeft u last van blessures? Als tijdelijke therapie kan er worden gekozen voor sport- of medical...
Een orthese is van siliconen op maat gemaakt hulpmiddel ter correctie van bijvoorbeeld teenstand of...
Podotherapeutische zolen zijn uitneembare zolen voor in uw schoenen. Ze worden speciaal voor uw...