De achillespees

De achillespees is de grootste pees van het menselijk lichaam. Deze lange pees is het uiteinde van de twee kuitspieren en loopt aan de achterkant van het onderbeen naar beneden en hecht aan op het hielbeen. De achillespees verbindt de sterke kuitspieren met de voet en geeft ons de mogelijkheid om op de tenen te gaan staan, en vergemakkelijkt het lopen. De achillespees is noodzakelijk om recht op te kunnen lopen.
 

Oorzaken van een achillespees blessures

De achillespees is een kwetsbare plek. Een irritatie of overbelasting kan leiden tot een ontstoken achillespees of scheur. Dit komt vooral voor bij hardlopers of sporters die veel  lopen of springen.

  • Slecht looppatroon (te veel naar binnen of buiten lopen);
  • Verkeerde stand van de voeten;
  • Scheefstand van bekken (beenlengteverschil);
  • Geen goede warming up bij een sporttraining;
  • Het veel dragen van hoge hakken;
  • Een opzichzelfstaand incident.

Achillespees klachten kunnen veroorzaakt worden door het naar binnen kantelen van de voet (abnormale pronatie), waarbij de voetboog te plat wordt en het onderbeen meer draait dan normaal. Dit heeft als gevolg, dat de onderbeenspieren meer rekken dan normaal. Net als een elastiek, hoe verder de spieren rekken, des te strakker ze worden. De kracht op de achillespees en het hielbeen wordt groter, met als resultaat een pijnlijke ontsteking.
 

Sporten en klachten aan de achillespees

Achillespeesklachten komen veel voor bij sporters. Honkballers, basketballers, tennissers, voetballers, hardlopers, en dansers zijn extra gevoelig voor deze blessure omdat deze sporten elementen bevat van plotselinge stop en start, maar ook springen en draai momenten, die de achillespees zwaar belasten.

Omdat de voetboog platter wordt naar verloop van de tijd, zeker bij fanatieke sporters, kan iemand jaren probleemvrij zijn, maar jaren later toch achillespees blessures ontwikkelen. We zien de klacht vaak bij mensen die onregelmatig sporten en bij beginnende sporters. Bij deze laatste groep, zijn de spieren en pezen weinig flexibel door inactiviteit. Mensen die overdreven, fanatiek beginnen met sporten kunnen achillespees klachten krijgen, omdat de spieren niet flexibel genoeg zijn om deze nieuwe krachten/belasting te verdragen. Het is daarom belangrijk dat beginnende sporters hun spieren goed rekken, langzaam beginnen en de activiteiten geleidelijk opbouwen.

Symptomen achillespees klachten:

  • Pijn bevindt zich meestal op de aanhechting van de hiel of tot 6 cm hierboven;
  • Het doet vaak pijn wanneer je op de tenen gaan staan en wanneer de hiel opgetrokken wordt tijdens het lopen.
  • De achillespees kan rood, gezwollen, warm en pijnlijk zijn (bij acute pijn);
  • Bij een chronische pijnlijke achillespees is er pijn in rust en is deze pijn langer dan 6 weken aanwezig.


Behandeling van achillespees klachten

De behandeling bestaat uit corrigerende of ondersteunende podotherapeutische zolen om verkeerde trekkrachten op de achillespees te vermijden.  Dit is afhankelijk van de afwijkingen in het looppatroon. Een stevige en stabiele schoen, met al dan niet een inlegzool is een eerste vereiste.

Verder is trainingsadvies betreffende de mate van belasting en de ondergrond van belang. Ook adviseren we gedoseerde rekoefeningen van de kuitspieren. Achillespeesklachten worden bij voorkeur in combinatie met een fysiotherapeut behandelt.

Het te verwachten resultaat is redelijk tot goed. Bij onvoldoende herstel is er kans op achillespeesruptuur (een scheurtje in de achillespees).
 

Achillespees klachten en hoge hakken

Bij vrouwen die vaak hoge hakken dragen, passen de achillespees en spieren zich geleidelijk aan aan de kortere lengte, omdat de hiel niet helemaal op de grond gezet wordt. Wanneer de achillespees zich zo aangepast heeft, is overgaan op platte schoenen of sneakers erg pijnlijk. De achillespees moet dan meer rekken dan gewoon en raakt geïrriteerd of ontstoken. Daarom is het verstandig om niet elke dag hoge hakken te dragen. Als dit toch noodzakelijk is, rek de achillespees dan elke ochtend en avond rekken even!

achillespees klachten