Wat zijn rugklachten?

Rugklachten is een brede term voor het hebben van pijn of ander ongemak aan je rug. Heel veel mensen hebben last van rugklachten. Sommige mensen hebben korte tijd last van hun rug, terwijl anderen chronische rugklachten hebben. De rugpijn kan zeer hevig zijn en is voor veel mensen reden om niet meer te kunnen werken. Klik hier voor meer informatie over lage rugklachten.

 

Ontstaan lage rugklachten

Bij de meeste mensen met rugpijn kan geen duidelijke oorzaak gevonden worden. We spreken dan van aspecifieke rugpijn. Met name de onderrug is vaak aangedaan, dit wordt ook wel lage rugpijn, lumbago of spit genoemd. Factoren die een rol spelen bij het ontstaan van deze vorm van rugpijn zijn:

  • Verkeerde lichaamshouding.
  • Vaak of lang inspannen van de rug
  • Te snel of op een verkeerde manier tillen
  • Overgewicht
  • Stress
  • Veel autorijden
  • Zwangerschap

 

Kyfose

Een kyfose is een normale kromming van de wervelkolom. Maar het kan ook voorkomen dat, een kyfose, versterkt aanwezig is. Iemand met een versterkte kyfose heeft vaak een slungelige houding, met voorover gebogen schouders en nek. Vaak ontstaan er bij deze mensen rugklachten. Bij oudere mensen wordt, door de achteruitgang van de kwaliteit van de tussenwervelschijven, ook vaak een versterkte kyfose gevonden.

 

Lordose

Bij iemand met een veel te holle rug, spreken we van een versterkte lordose. Maar een matige of lichte lordose in het lendengedeelte van de wervelkolom is normaal. Een sterke lordose komt vaak voor bij mensen met een dikke buik en bij mensen met slappe buik- en rugspieren. Een versterkte lordose geeft vaak rugklachten. Bij zwangere vrouwen wordt ook vaak een toegenomen lordose gezien die, in de regel, weer verdwijnt na de zwangerschap. Ook een voetstand of voetafwikkeling, waarbij de voet teveel naar binnen zakt, kan een versterkte lordose veroorzaken. Wanneer de voet te veel naar buiten zakt kan de normale lordose juist verminderen.

 

 

Scoliose

Een scoliose is een zijwaartse bocht in de wervelkolom. Scoliose kan ontstaan als aangeboren afwijking, maar soms treedt er scoliose op als ‘compensatie’ voor een lengteverschil tussen de beide benen. Bij meisjes zien we vaker een scoliose dan bij jongens.
Als de scoliose gepaard gaat met een kyfose, ontstaat er een bochel.
In zeer ernstige gevallen, wanneer de rugafwijking zeer uitgebreid is, kunnen er later problemen met hart en longen ontstaan.

 

Beenlengte verschil

Zoals u in de vorige alinea heeft kunnen lezen is een beenlengte verschil, een mogelijke oorzaak voor het ontstaan van een scoliose. Een beenlengteverschil kan aangeboren zijn, waarbij er een blijvend verschil in lengte tussen beide benen aanwezig is. Maar een beenlengte verschil kan ook ontstaan in de groeifase bij kinderen. Hierbij groeit het ene been meer dan het andere. Meestal trekt dit weer bij in een volgende groeifase. Uiteindelijk aan het eind van de groei staat alles weer gelijk en recht. Afwijkende voetstanden of been structuren(eenzijdig x of o-been) kunnen ook een beenlengte verschil geven. Bijvoorbeeld als een voet platter is of meer naar binnen zakt dan de andere voet, geeft dit in stand en gaan, een verschil in lengte waardoor het bekken scheef komt te staan en een scoliose kan veroorzaken.

 

Wat kan een podotherapeut doen?

Een podotherapeut kan in een onderzoek nagaan of uw afwijkende stand(en) in uw rug, voortkomt uit een verkeerde of afwijkende voet/been stand of looppatroon. De podotherapeut kan u een goed schoenadvies geven en met behulp van podotherapeutische zolen uw voetstand corrigeren of het beenlengte verschil compenseren.

rugklachten

Anderen bekeken ook: