Wat is een botuitsteeksel?

Bij een botuitsteeksel is er sprake van extra botaanmaak. Bij vervormingen, zoals bulten, pijn en/of problemen met het vinden- en dragen van schoenen, is het verstandig om contact op te nemen met een podotherapeut. 

 

Behandeling botuitsteeksel

De behandeling is afhankelijk van de plaats waar de bult zich bevindt; er kan viltherapie, schoenadvies, ontlastende podotherapeutische zolen, protectieve orthese of een schoenmodificatie worden toegepast. Het verwachte resultaat is vermindering van klachten/klachtenvrij. De exostosen/osteofyten zijn echter wel blijvend. Wanneer er sprake is van onvoldoende resultaat kan er chirurgie worden overwogen.

 

 

 

 

Tailor’s Bunion (bult aan teen)

Een veelvoorkomend botuitsteeksel aan de teen is de Tailor's Bunion. Een Tailor’s Bunion is een bult of extra stukje bot aan de zijkant van de voet ter hoogte van de kleine teen. Er kan sprake zijn van extra bootaanmaak, maar de verdikking kan ook zijn ontstaan door een afwijkende stand van het middenvoetsbeentje van de kleine teen. 

 

Haglundse exostose

Een veelvoorkomend botuitsteeksel aan de achterzijde van het hielbeen is een Haglundse exotose. Dit uitsteeksel wordt gevormd door druk van buitenaf en geeft pijnklachten aan de hak.

 

Hallux Valgus

Een hallux Valgus komt vaak voor en is een voetafwijking waarbij de grote teen naar buiten wijst en het eerste middenvoetsbeentje naar binnen.  Je ziet een bult aan de grote teen. Omdat de grote teen belangrijk is voor de stabiliteit in de afwikkeling, kan een afwijking van de grote teen klachten veroorzaken tijdens de afwikkeling van de voet.

jump

Anderen bekeken ook: