Wat is het?

Accessoir os naviculare syndroom, ook wel naviculair syndroom of os tibiale externum genaamd, is een aandoening waarbij er een extra botstukje aan het middenvoetsbeentje in de voetboog groeit, dit gebeurt al tijdens de embryonale ontwikkeling. Dit middenvoetsbeentje bevindt zich aan de binnenzijde van de voetboog (het deel wat het meeste uitsteekt). Dit uitsteeksel kan regelmatig klachten veroorzaken, vaak betreft het volwassenen, waarvan 80% vrouwen. 

De klachten nemen meestal toe na (sport-) activiteit of kunnen ontstaan door een trauma. U voelt de pijn aan de binnenkant van uw voet. 

 

 

Een behandeling

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak en duur van de klachten. Pijnvermindering, activiteiten- en participatievergroting staan hierbij centraal. Er kan een voorlopige ondersteunende therapie worden toegepast in de vorm van een vilttherapie, waarbij de pijnlijke plek drukvrij gelegd wordt in de schoen. Middels taping kan er een voorlopige correctieve therapie worden toegepast die de voet stabiliseert tijdens belasting. Wanneer er sprake is van een verkeerde voetstand, kunnen er corrigerende podotherapeutische zolen worden vervaardigd. Daarnaast wordt er een (sport)schoenadvies gegeven. Ook is een eventuele schoenmodificatie mogelijk. Hierbij moet u denken aan het ter plaatse uitknobbelen of oprekken van de schoen. 

 

Het resultaat

Het verwachte resultaat is klachtenvrij. Indien bovenstaande therapieën niet helpen, moet u een chirurgische ingreep overwegen. 

Interesse?

Let's do this! Maak een afspraak om te kijken waar uw problemen vandaan komen.