Belangrijke functie van een enkel

De enkel heeft een belangrijke functie in het stabiliseren van het lichaam en overdragen van krachten van de voet naar de rest van het lichaam. Het bestaat uit meerdere gewrichten en heeft veel spieren en banden die deze taken moeten uitvoeren. Bij onvoldoende stevigheid van de banden of verslapte spieren kan er echter snel instabiliteit ontstaan, wat gevolgen kan hebben voor de dynamiek van voet en lichaam. 

 

Waar zit uw pijn?

Bij pijnklachten of veelvuldig zwikken is het verstandig naar een podotherapeut te gaan. De pijn kan op zeer verschillende plaatsen zijn gelokaliseerd. Daarnaast kan er pijn zijn tijdens het lopen, kun je snel vermoeid raken met lopen, of veelal zwikken.

 

 

Een behandeling

De behandeling betreft het opheffen van de oorzaak; meestal worden corrigerende podotherapeutische zolen aangemeten. Daarnaast worden er voetspierversterkende oefeningen meegeven, eventueel in combinatie met oefentherapie.

 

Het resultaat

Goed, klachtenvrij.  De therapie moet vaak blijvend worden toegepast. Bij kinderen kan soms na enige tijd trainen van de voetspieren het dragen van de zolen worden afgebouwd.