Wat is het?

Dit wordt ook wel Morbus Ledderhose genoemd. De ziekte van Ledderhose is een onschuldige aandoening en valt onder de categorie ‘weke delen reuma’. Het is een pijnloze verschrompeling van het bindweefsel van een peesplaat aan de onderzijde van de voet. Het is te herkennen door de kleine bultvormingen onder de voet. Doordat deze aan de onderzijde van de voet aanwezig is, kan dit tijdens het staan en lopen leiden tot pijnklachten.

De ziekte van Ledderhose kan in principe geheel klachtenvrij verlopen. De bultvorming onder de voet is normaal gesproken pijnloos. Echter bij een afwijkende voetstand kan de peesplaat waar de bindweefselknobbels zich in bevinden overbelast raken.

 

Een behandeling

Als behandelmethode wordt niet altijd gekozen voor een operatie, omdat de verschrompeling weer terug kan komen. Wanneer pijnklachten tijdens het lopen ontstaan kan de podotherapeut een podotherapeutische zool maken om de rek op de peesvezels te verminderen, met een uitsparing ter plaatse van de bindweefselknobbel, hierdoor worden de trekkrachten en drukken onder de voetzool beter verdeeld.

 

Het resultaat

Het verwachte resultaat is goed.