Kommatenen / kromme tenen bij kinderen

Wat zijn kommatenen?

Bij kommatenen (ook wel kromme tenen, krultenen of curly toes genoemd) is er een scheefstand van de teen, vaak bij de kleine teen. Het is de meest voorkomende aangeboren afwijking van de kleine tenen. De klacht komt vaak voor bij kinderen op jonge leeftijd. Wanneer het kind begint te lopen, kunnen de krultenen beter zichtbaar worden. Meestal komen kromme tenen bij kinderen vaker voor in de familie, vaak aan beide voeten.

 

Hoe ontstaan kromme tenen bij kinderen?

Een kommateentje wordt veroorzaakt door een te sterke plooipees, die de teen in een geplooide positie houdt. De teen is naar binnen gedraaid en staat krom, daarbij ligt de aangedane teen onder de naast gelegen teen.
 

 

Klachten kommatenen

Een krulteen veroorzaakt vaak geen klachten, maar het kan pijn geven in de schoenen door druk op de teen. Vaak geeft dit vooral last en eelt  op de top van de teen. Het doet met name pijn bij het lopen, ook is de nagel soms beschadigd en gevoelig.

 

Behandeling kommatenen RondOm Podotherapeuten

Kromme tenen leveren meestal geen klachten op, daarom behandelt de podotherapeut deze tegen niet vaak. Bovendien verbeterd de stand van de kromme tenen bij 25% van de kinderen spontaan.

 

Als het kind met kromme tenen aanhoudende klachten en pijn ervaart, kan hij of zij naar de podotherapeut voor een behandeling. De behandeling zal bestaan uit een (siliconen) orthese, taping en/of een gericht schoenadvies. Het te verwachten resultaat is redelijk tot goed, afhankelijk van de leeftijd van het kind. De rotatie in de teenstand is niet corrigeerbaar. Blijven de klachten aanhouden na de behandeling? Dan kan er een operatieve correctie worden overwogen.

kommateentjes

Anderen bekeken ook: