Wat is Morbus Köhler 1?

Bij Morbus Köhler 1 is er sprake van afsterving van botweefsel door onvoldoende bloedtoevoer, dit ter plaatse van het scheepsvormig botje aan de binnenkant van de voet. Dit voetbotje is gelokaliseerd aan de binnenzijde van de voet, vlak voor de enkel.

De oorzaak van onvoldoende bloedtoevoer is vaak onbekend. Morbus Köhler 1 komt voor bij kinderen tussen de drie en acht jaar oud en wordt vaker gezien bij jongens dan bij meisjes. Om klachten op latere leeftijd te voorkomen, is het belangrijk dat deze aandoening vroeg herkend en behandeld wordt door de podotherapeut.

Het scheepsvormig voetbotje verbeent relatief laat, gewoonlijk in het derde of vierde levensjaar. Bij jongens zelfs pas in het vijfde jaar. Zolang dit botje niet is verbeent blijft het een zwakke plek tussen de andere voetwortelbeenderen. Daarbij is dit botje het hoogste gelokaliseerd in de middenvoet, waardoor er bij belasting van de voet grote compressiekrachten ter plaatsen van dit botje ontstaan. Om deze compressiekrachten te verminderen kunnen er podotherapeutische zolen worden aangemeten, dit door het scheepsvormig voetbeetje optimaal te ondersteunen. 

Morbus Köhler 1 en Morbus Köhler 2 zijn soortgelijke aandoeningen, maar tasten een verschillend bot in de voet aan.


Symptomen Morbus Köhler 1

  • Pijn en/of zwelling aan de binnenzijde van de voet
  • Pijn bij het aanraken van het scheepsvormig voetbotje
  • Door de pijn gaat het kind vaak hinken om de voet te ontzien.
  • Klachten kunnen zo erg worden dat lopen bijna niet meer mogelijk is
     

Behandeling door de podotherapeut

Er is geen behandeling voor Morbus Köhler, het herstelt zich vanzelf binnen een periode van anderhalf tot drie jaar zonder restverschijnselen.

Om de voetboog te ondersteunen kunnen er podotherapeutische zolen vervaardigd worden. Hierdoor zullen klachten verminderen. Rust nemen en eventueel lopen met krukken kan de aangedane voet weer pijnvrij krijgen. Daarnaast zijn goed passende schoenen erg belangrijk, deze mogen niet knellen en moeten voor voldoende stabiliteit zorgen. In sommige gevallen moet de voet gegipst worden om de voet nog meer rust te geven.
 

Het resultaat

Afhankelijk van de ernst van de aandoening en het gevolgde behandeltraject zijn de klachten na ongeveer 1 jaar verdwenen. Zodra de voet pijnvrij is mag de voet geleidelijk weer belast worden.
 

Morbus Kohler 1

Anderen bekeken ook: