Wat is het?

Dit wordt ook wel: supra / infraductie van tenen genoemd. Bij een supra-/infraductie van de tenen is er sprake van het over elkaar heen liggen van de tenen. Deze afwijking is vaak aangeboren of genetisch bepaald. Het doet met name pijn wanneer er eelt ontstaat, waarop loodrechte druk wordt uitgeoefend. Vaak kampen de meeste mensen ook met schoenproblemen. Kinderen hebben minder last van deze klacht. 


Een behandeling

Wanneer de tenen voldoende kunnen bewegen kan er een corrigerende orthese worden gemaakt ter verbetering van stand van de tenen.
Wanneer de tenen onvoldoende kunnen bewegen kan er een protectieve orthese worden gemaakt om de pijnlijke drukplekken te ontlasten.
Indien de voetfunctie ook een rol speelt kan er een podotherapeutische zool gemaakt worden.

 

Het resultaat

Het te verwachten resultaat is matig tot goed wat betreft de klachten. De stand van de tenen blijft meestal afwijkend. De (silicone-)orthese wordt waarschijnlijk blijvend toegepast. Bij kinderen is vaak wel een blijvende correctie te bereiken, dit is afhankelijk van de mate van de afwijking en het moment van het insturen. Bij aanhoudende klachten en ernstige verstijving van het gewricht wordt chirurgie geadviseerd.