Podotherapeutisch onderzoek en behandelmogelijkheden kinderen

De (kinder)podotherapeut

De voeten van kinderen veranderen continue. Veel voetproblemen bij volwassenen ontstaan in de kindertijd of zijn aangeboren. Professionele aandacht door de podotherapeut en goede voetverzorging kan dit voorkomen. Het negeren van een ongezonde voet kan klachten in andere delen van het lichaam veroorzaken, zoals in de benen en de rug. Tevens kan dit ook persoonlijkheidsproblemen opleveren. Een kind met moeilijke voeten kan bijvoorbeeld een vreemd looppatroon ontwikkelen en zal dan ook een opmerkelijke houding krijgen. Een kind kan daardoor verlegen en introvert worden en zal het aangaan van sportieve activiteiten vermijden.
 

Onderzoek door de kinderpodotherapeut

  1. Het onderzoek bij de (kinder)podotherapeut zal beginnen met een uitgebreid vraaggesprek. De hulpvraag van zowel de ouder als het kind zal in kaart gebracht worden. Ook zullen we tijdens dit gesprek vragen naar de ontwikkeling en de voorgeschiedenis van het kind. 
     
  2. Aan de hand van de hulpvraag zal het onderzoek uitgevoerd worden.  Tijdens het onderzoek kijken we naar de stand van de voeten, benen en rug. Hierbij zal er beoordeeld worden of er sprake is van een afwijking. Tevens zal er ook gekeken worden naar de bewegingen in de onderste extremiteiten en worden diverse testen uitgevoerd.
     
  3. Als laatste wordt het looppatroon bekeken. Zo ziet de podotherapeut hoe de gewrichten, spieren en pezen tijden het dagelijks lopen belast worden. Ook Hierbij de schoenen van het kind worden gecontroleerd.


 

Behandelmogelijkheden kinderpodotherapie

Door het onderzoek wordt er een helder beeld geschetst van de stand en het looppatroon van het kind. De podotherapeut zal  een behandelingsplan opstellen en dit bespreken met het kind en de ouders.  Bij complexe vraagstukken vindt er vaak een samenwerking plaats tussen andere disciplines, bijvoorbeeld een kinderfysiotherapeut.

Een behandeling door de kinderpodotherapeut kan bestaan uit:

Kinderpodotherapie

Anderen bekeken ook: