Wat is het?

Artrose in het enkelgewricht is een aandoening van het gewricht, welke niet berust op een ontsteking en ook niet op degeneratieve veranderingen.

 

De klachten

De klachten die men ervaart zijn start- en ochtendstijfheid, vooral naar een periode van rust, deze klachten kunnen in elke gewricht voorkomen en verdwijnen door beweging. Artrose kan het gewricht aantasten waardoor bepaalde bewegingen worden beperkt. Tevens kan het gewricht gezwollen zijn door een lichte ontsteking. Hierdoor komt er namelijk meer vocht in het gewricht. Uw gewricht kan ook dikker aanvoelen door benige uitsteeksels.

 

 

Een behandeling

De behandeling bestaat uit het begeleiden van de normale voetafwikkeling waarbij het enkelgewricht niet meer beperkt wordt, hiervoor kan een hakverhoging in de schoen worden aangebracht. Daarnaast ontstaat vaak een compensatoir looppatroon (zoals binnen kanteling van de voet) hetgeen andere klachten kan veroorzaken en een foutieve belasting geeft van de overige voetgewrichten. Een compensatoir looppatroon is een indicatie voor corrigerende podotherapeutische zolen. ALTIJD podotherapie in combinatie met fysio- en/of manuele therapie.

Het te verwachten resultaat is dat artrose blijvend is, maar dat er redelijke tot goede vermindering van de pijnklachten bereikt kan worden.