Zenuwcompressie van zenuw bovenop de voet

Wat is het?

De nervus peroneus superficialis is een zenuw die vanaf de buitenzijde van het onderbeen naar de bovenkant van de voet loopt. De zenuw kan bekneld raken rondom de enkel of teveel trekspanning krijgen waardoor er pijnklachten kunnen ontstaan. Een irritatie kan ontstaan door afwijkende stand of dynamiek van de voet, door verkeerde schoenen of soms door vasthouden van vocht in de voet, maar vaak ontstaat dit na een trauma (bijv. zwikken).

Wanneer er klachten zijn, vaak chronisch na zwikken, is het verstandig om naar een podotherapeut te gaan. Vaak is er sprake van brandende, oppervlakkige, soms hele scherpe pijn in buitenzijde van het onderbeen en enkel, richting de bovenkant van de voet soms tot aan de tenen. Vaak gaat dit gepaard met prikkelingen of tintelingen, soms ook een doof gevoel. Soms ook gevoel van instabiliteit of verminderde kracht in de enkel.

 

 

Een behandeling

De behandeling bestaat veelal uit corrigerende podotherapeutische zolen ter vermindering van de spanning op de zenuw.

Het verwachte resultaat is goed, afhankelijk van de mate van de beschadiging van het zenuwweefsel, al kunnen er nog wel langdurig restklachten zijn. Bij onvoldoende resultaat kan chirurgisch ingrijpen worden overwogen.