Zweetvoeten

Zweetvoeten, veel mensen hebben er wel eens last van. Teveel, aanvalsgewijs of continu zweten, vooral van de oksels of handpalmen en voetzolen, wordt ook wel hyperhydrosis genoemd.

 

Oorzaak zweetvoeten

Het is belangrijk om zo goed mogelijk de oorzaak van de overmatige transpiratie te achterhalen. Dit kan een erfelijke bepaalde aanleg zijn of een lichamelijk probleem zijn, bijvoorbeeld overgewicht, menopauze, diabetes, verhoogde schildklierwerking of als bijwerking bij gebruik van bepaalde geneesmiddelen.
Maar ook wordt het zweten verergerd door lichamelijke inspanning, mentale concentratie, nervositeit, angst of een warme temperatuur.
Een andere oorzaak kan zijn verkeerde schoenen of sokken. Wanneer de schoen direct in contact komt met de schoen zal dit eerder zweetvoeten veroorzaken, omdat het vocht nergens heen kan.

 

Klachten zweetvoeten

Overmatig zweten is onaangenaam, de vochtigheid is vervelend. Steeds klamme handen of een natte rug en de voeten zijn bijna continu vochtig. De onaangename geur bij zweetvoeten vormt vaak het grootste probleem. Vrijwel iedereen denkt dat de overproductie van transpiratievocht, daar de oorzaak van is. Dit is niet waar, transpiratievocht is van zichzelf geurloos. De boosdoeners zijn de bacteriën die op je voeten leven, die gaan een chemische verbinding aan met het zweetvocht waardoor er een geur wordt afgegeven en je voeten gaan stinken. De bacteriën leven het liefst in een vochtige omgeving, dus hoe meer je zweet, hoe meer bacteriën er op je voeten blijven zitten. Dit maakt de huid kwetsbaar waardoor er gemakkelijk schimmelinfecties en infecties met bacteriën kunnen ontstaan.

Wat te doen tegen zweetvoeten

Er zijn vele middeltjes tegen zweetvoeten op de markt. Wat bij de ene goed werkt hoeft bij een ander geen effect hebben. De werking van een product is natuurlijk ook afhankelijk van, of de oorzaak van het ontstaan van zweetvoeten wordt aangepakt. En dit kan voor iedereen verschillend zijn. Hieronder een aantal tips van onze podotherapeuten:

  • Schaf schoenen aan die goed ademen;
  • Kies de juiste sokken;
  • Wissel je schoenen regelmatig af;
  • Was je voeten goed en droog ze zorgvuldig af na het douchen.

Lees meer in dit artikel

 

Het zweetvocht

Het zweetvocht wordt verzorgd door twee soorten zweetkliertjes:

  • apocriene zweetklieren (monden uit op een haarfollikel)
  • eccriene zweetklieren (monden direct uit op de huid)

 

Eccriene zweetkliertjes

De eccriene zweetkliertjes zijn betrokken bij de thermo(warmte)regulatie en deze scheiden dus het echte zweet vocht af. Bij een volwassen persoon, kan de voet in 1 dag, een halve liter zweetvocht produceren. Wanneer het zweetvocht verdampt, worden de voeten gekoeld, zodat de normale lichaamstemperatuur gehandhaafd blijft.
De eccriene zweetklieren op de handpalmen en voetzolen zorgen naast een functie voor de thermo(warmte)regulatie ook voor een betere grip.

Het aantal zweetklieren varieert van 120 per cm2 tot maximaal 620 per cm2 op de voetzool met een totaal van 2 tot 5 miljoen.

zweetvoeten podotherapeut

Anderen bekeken ook: