De kindervoet verandert snel. Op deze pagina vertellen we u alles over de ontwikkeling van de kindervoet. Meer weten over de juiste kinderschoen? Klik hier.

 

Baby: 0 – 12 maanden

In de eerste maanden na de geboorte zijn nog niet alle botstructuren in het babyvoetje volledig ontwikkeld. De voet van een baby bevat nog veel kraakbeen en vet, waardoor het op een platvoet lijkt. In de loop van de kinderjaren verdwijnt het vet langzaam en wordt het kraakbeen omgezet tot bot. De voet- en beenspieren werken bij een baby nog niet optimaal en het kind zal veel trappelen om deze te ontwikkelen.

 

Dreumes: 12 - 24 maanden

Rond het eerste levensjaar zal het kind overgaan tot staan en lopen. Hierbij staan de beentjes vaak in een o-stand. Dit geeft de dreumes meer stabiliteit, wat normaal is voor deze leeftijd. Vergelijkingen maken met andere kinderen zijn misleidend, omdat die periode kan variëren van 10 tot 18 maanden. Zodra de voet in staat is om het eigen lichaamsgewicht te dragen, zal een kind uit zichzelf gaan staan en lopen.

Het lopen op blote voeten of op sokjes binnenshuis helpt de voeten en de spieren normaal te groeien en kracht te ontwikkelen. Als er buitenshuis gestapt gaat worden, zullen de babyvoetjes natuurlijk beschermd moeten worden in lichtgewicht, flexibele schoenen die gemaakt zijn van natuurlijke materialen.

 

Kleuter: 2 - 6 jaar

De voet van een kleuter krijgt vorm en is minder zacht en buigzaam dan bij de geboorte. Als een kind de voeten belast, ontstaat geleidelijk een verandering in de stand van de voeten en benen. Eerst staan de voeten uit elkaar met de benen in O-stand om het onzekere voortbewegen te vergemakkelijken. Rond het tweede jaar kan, soms vrij plotseling, een X-stand van de benen ontstaan, waardoor de voeten naar binnen zakken: dit is normaal. Wanneer het zakken van de voeten geen klachten veroorzaakt, zoals veelvoudig struikelen, vallen en/of pijnklachten, hoeft u hier geen actie op te ondernemen. Wanneer dit wel het geval is, controleer dan eerst de schoenen op de lengte- en breedtemaat, slijtage en stevigheid.

In de leeftijdsgroep twee tot en met vijf jaar komt een X-stand van de benen vaak voor. Meestal corrigeert deze stand zich na het vijfde jaar vanzelf. Gebeurt dit niet of niet snel genoeg, dan kan er een behandeling nodig zijn.

Omdat een kindervoet zich continue ontwikkelt, is het verstandig om de schoen - en sokmaat iedere paar maanden te controleren. Het kan nodig zijn deze te vernieuwen om zo de voeten de mogelijkheid te geven goed te groeien.
 

Jong kind: 6 – 8 jaar 

De benen van een jong kind groeien vanuit de X-stand naar een rechtere stand. Ook wordt de voetboog gevormd. Hierbij verdwijnt de platte/doorgezakte voet. De pasvorm van een schoen is erg belangrijk. Controleer daarom regelmatig de lengte- en breedtemaat van de voet. Niet bij ieder kind komen de voeten weer even recht te staan. Het is normaal dat ze nog iets naar binnen toe of platter staan. Uw kind mag echter geen klachten krijgen, zoals drukplekken, pijnklachten en/of problemen tijdens het lopen.

 

Kind: 8 jaar en ouder

De voeten en benen van het kind komen rond het achtste levensjaar recht te staan. Omdat de voet ongeveer één cm per jaar groeit, is de juiste pasvorm bij het kopen van schoenen erg belangrijk. 

Bij meisjes groeien de voeten vanaf hun 12e levensjaar minder snel. Tussen hun 12e en 13e levensjaar stoppen ze met groeien. Voor jongens stopt het ongeveer twee jaar later, dus tussen de 14 en 15 jaar. De voet is het eerste lichaamsdeel van een kind wat volgroeit is.

 

Groeipijn

Het is bekend dat ongeveer 10% van de kinderen last heeft van groeipijnen. Meestal gebeurt dit tussen de 4 en 14 jaar. Tijdens of na een groeispurt kan het voorkomen dat de spieren korter zijn dan de botten. Je zou kunnen zeggen dat de botten sneller groeien dan de spieren. Dit resulteert vaak in (tijdelijke) spierverkortingen. Het zijn soms vervelende klachten, maar kinderen groeien hier weer overheen. Lees meer over groeipijn.

 

Advies voor ouders

Lopen is de beste voettraining. Op blote voeten lopen is een goede activiteit, alhoewel het lopen op vuil en erg ongelijk terrein natuurlijk risico’s met zich meebrengt t.a.v. het oplopen van wondjes en verzwikkingen. In deze omstandigheden is het raadzaam schoenen te dragen.

Kinderen geven niet altijd aan wanneer zij pijn hebben. Vaak geeft een plotseling veranderd looppatroon aan dat uw kind “naar een pijn loopt”. Wanneer een kind klaagt over pijn in de voeten of benen of wanneer het opvalt dat een kind vaak struikelt, is er een reden tot onderzoek. Let dus altijd goed op het gaan van uw kind en maak bij aanhoudende problemen een afspraak bij de podotherapeut of huisarts. Wanneer kinderen voetpijn aangeven, verzinnen ze dit meestal niet; neem het kind serieus en houdt in de gaten wanneer, waar en hoeveel pijn er is.
 

Kindervoeten

 

Anderen bekeken ook: