Pijn binnenzijde grote teen
Dit wordt ook wel: Joplin’s neuroma genoemd. Een joplin's neuroma is een zenuwpijn aan de binnen...
Posttraumatische dystrofie, oftewel sudeck dystrofie genoemd, is een complicatie die na een letsel of een operatie aan een lidmaat, arm of been, ontstaat. De ernst ervan staat los van de ernst van het letsel. Zo kan een klein letsel, bijvoorbeeld een kneuzing van de hand, een ernstige vorm van posttraumatische dystrofie geven. Een zwaar letsel, zoals een gecompliceerde enkelbreuk, kan in lichte mate een gevolg hebben.
Posttraumatische dystrofie is een van de belangrijkste oorzaken van functieverlies en invaliditeit na ongevallen of operaties aan een lidmaat. Alle weefsels en alle functies van een arm of been kunnen door sudeck worden aangetast. Er kan ernstige invaliditeit en moeilijk te behandelen pijn optreden.
Jaarlijks krijgen 8.000 mensen deze complicatie na een letsel. In enkele gevallen ontstaat posttraumatische dystrofie spontaan. Het overgrote deel van de 8.000 mensen geneest binnen korte tijd, veelal zonder restverschijnsel. De overige patiënten krijgen te maken met een langdurige of zelfs chronische situatie. Naar schatting zijn er tenminste 20.000 chronische posttraumatische dystrofie-patiënten in Nederland. Posttraumatische dystrofie is een aandoening die bij alle leeftijden voor komt, maar vaker bij mensen tussen de 45 en 60 jaar en meer bij vrouwen (75%) dan bij mannen.
Er is een aantal theorieën over het ontstaan van sudeck (oftewel posttraumatische dystrofie) waarbij de theorie over de reactie van het sympathisch zenuwstelsel en de ontstekingstheorie op de voorgrond staan.
Posttraumatische sympatische ontregeling in een extremiteit na een trauma of operatie.
Bron: Nederlandse Vereniging van Posttraumatische Dystrofie Patiënten
Dit wordt ook wel: Joplin’s neuroma genoemd. Een joplin's neuroma is een zenuwpijn aan de binnen...
Pijn aan de voorkant van de enkel heet ook wel: anterior tibiotalair compressiesyndroom genoemd. Dit...