In het geval van klachten kunnen rekoefeningen bijdragen aan het herstel van uw spieren of pees.

Rekoefening voor de kuitspieren/achillespees

Zet beide voeten recht naar voren. Houd hierbij het achterste been gestrekt en het voorste been licht gebogen. Houd dit 10 seconden vast (A). Buig hierna het achterste been een klein beetje en houd deze positie ook 10 seconden vast (B). Doe hetzelfde met het andere been en herhaal de oefening 10 keer per been.

poppetje ab

Rekoefeningen achillespees of kuiten

Zet uw voorvoet op de rand van de onderste traptrede . Houd de tenen recht naar voren. Houd de knieën gestrekt en laat de hielen langzaam naar beneden zakken. Houd dit een paar seconden vast en ga daarna langzaam weer op de tenen staan (C). Herhaal deze oefening 2 keer per dag in series van 3 keer 15. U kunt de oefening ook moeilijker maken. U kunt bijvoorbeeld de oefening met twee voeten tegelijk doen. U kunt ook op één been gaan staan waardoor de oefening zwaarder wordt. U mag spanning voelen in de kuit/achillespees, maar géén hevige pijn. 

poppetje c

 

Stabiliteitsoefening voet / enkel

Ga op één been staan. Concentreer op het stabiel staan op het standbeen. Probeer het staan op één been dertig seconden vast te houden (D). Herhaal deze oefening 3 keer per been. U kunt de oefening moeilijker maken door de knie van het standbeen te buigen. Daarna komt u weer omhoog. Probeer hierbij de knie recht boven de voet te houden.

poppetje d

Verbeteren van de doorbloeding

Pezen hebben vaak minder doorbloeding. Dit geeft meestal geen problemen. Als u toch hier toch klachten van heeft kan het helpen om de doorbloeding in de pees te verbeteren. Om de doorbloeding in een pees te verbeteren kunt u de voet masseren. Dit kan met de hand (E), maar ook bijvoorbeeld door een tennisballetje of flesje op de grond te leggen en hier met uw voet overheen te rollen(F).

poppetjes ef

Anderen bekeken ook: