Voetspieren sterker maken oefeningen

Een oorzaak van veel voetklachten of afwijkingen in de voetstand is dat de voetspieren verzwakt zijn. Door het altijd dragen van schoenen en onvoldoende/eentonige beweging, kunnen sommige spieren verzwakt of inactief raken. Het uitvoeren van voetoefeningen kan bijdragen aan: de algemene gezondheid van de voet, verbeteren van het functioneren van de voet en helpen in het verminderen en voorkomen van klachten.

 

Kleine voetspieren oefeningen

Deze oefening traint de spieren van de voetboog. Bij de short foot exercise probeert u de voetboog omhoog te tillen door de bal van de grote teen richting de hiel te trekken. Dit doet u vanuit de kracht van de voetboog, zonder de teenspieren aan te spannen of de enkel naar buiten te trekken.

Toe spread out oefening

Bij de toe spread out exercise tilt u uw tenen op, om ze vervolgens zo breed mogelijk te spreiden.

Let’s go! Houd dit 5 seconden vast, ongeveer 3 minuten per voet. Doe dit eerst in zithouding totdat uw coördinatie goed is. Zodra deze goed is, gaat u staan, eerst op beide benen en vervolgens op één been. Probeer dan de hielen langzaam op te tillen en langzaam weer neer te zetten terwijl u de tenen gespreid houdt.

 

Versterken enkels

Ga staan met de voeten recht naar voren en houdt u eventueel ergens aan vast voor balans.

Versterken binnen- en buitenkant enkelspieren

Pak een elastische band, doe deze om de voorvoet en breng weerstand op de band richting de binnenkant van de voet door de band handmatig naar binnen te trekken. Tip: u kunt de band ook ergens aan vast maken.

 

Single leg squat

 

Anderen bekeken ook: