Wat is een slijmbeursontsteking?

Dit wordt ook wel bursa of bursitis genoemd. Een bursa of slijmbeurs is een zakje dat gevuld is met vocht dat voornamelijk een beschermende functie heeft op bepaalde plaatsen in het lichaam. Slijmbeurzen bevinden zich rond pezen en grote gewrichten. Zo'n slijmbeurs kan gaan ontsteken, als dit gebeurt spreken we van een bursitis. Een slijmbeursontsteking kan op verschillende plaatsen in het lichaam ontstaan.
 

Symptomen slijmbeursontsteking

Een slijmbeursontsteking doet met name pijn wanneer er druk op uitgeoefend wordt. Bij een ontstoken slijmbeurs is er meestal sprake van pijn, lokale zwelling, roodheid en warmte.  

 
Behandeling slijmbeursontsteking

De behandeling bestaat uit het drukvrij leggen van de pijnlijke bursa/bursitis door middel van een vilttherapie en/of (silicone) orthese. Daarnaast wordt er gekeken of de oorzaak op te heffen is door een eventueel schoenadvies en/of zo nodig het aanmeten van een podotherapeutische zool. Bij een blijvende ontsteking met roodheid en zwelling, zal de bursa opengemaakt en schoongemaakt worden. Daarnaast eventueel een behandeling met venol. 
Het te verwachten resultaat is goed en snel pijnvrij. Vaak is blijvende therapie nodig, denk hierbij aan orthesen en/of podotherapeutische zolen.

 

Slijmbeursontsteking van de achillespees

Achterop de hiel, onderaan de aanhechting van de achillespees zit een slijmbeurs. Door verhoogde spanning van de achillespees kan deze slijmbeurs geïrriteerd raken en soms rood of dik worden. Vaak kan dit extra irritatie geven doordat de schoen ter hoogte van de slijmbeurs gaat irriteren.


Als de pijn gelokaliseerd is ter hoogte van de achillespees en deze toeneemt bij het strekken van de enkel, of wanneer er een verdikking optreedt, is het verstandig naar een podotherapeut te gaan. De behandeling zal veelal bestaan uit het vervaardigen van podotherapeutische zolen om de verhoogde spanning van de achillespees te verminderen. Wanneer er teveel druk ontstaat door het schoeisel, zal een schoenadvies worden gegeven of eventueel een schoenmodificatie worden uitgevoerd.


Het verwachte resultaat is goed tot klachtenvrij. Bij onvoldoende resultaat wordt u terug verwezen naar de uw huisarts. De huisarts zal een injectie overwegen.
 

Slijmbeursontsteking achterzijde hielbeen

Achterop de hiel, waar de achillespees aanhecht op het bot, zit een kleine slijmbeurs. Deze kan geïrriteerd raken, met name doordat de schoen hier soms niet goed aan sluit en/of er tegenaan schuurt. Uiteindelijk kan dit tot een ontsteking lijden met soms roodheid en zwelling.
Als de pijn zich aan de achterzijde van de hiel bevindt, die door het dragen van schoenen verergerd wordt, is het verstandig om naar een podotherapeut te gaan.
 
De behandeling bestaat uit het geven van een schoenadvies. Eventueel wordt er een aanpassing in uw schoen gemaakt om de slijmbeurs drukvrij te leggen. Daarnaast is het mogelijk dat er podotherapeutische zolen worden aangemeten bij onvoldoende resultaat. Het verwachte resultaat is goed tot klachtenvrij.


Slijmbeursontsteking onderzijde hiel

Aan de onderzijde van het hielbeen zit een slijmbeurs, welke geïrriteerd kan raken door overbelasting. Oorzaken hiervan zijn dat er sprake is van een verminderd vetkussen of dat de onderste voetpezen te hard trekken aan de slijmbeurs.
Als er pijn is in het midden van de hiel is bij belasting en na langer lopen, dan is het verstandig een afspraak te maken met de podotherapeut. De behandeling zal bestaan uit het drukvrij leggen van de slijmbeurs met een viltbandage en/of het verbeteren van de voetfunctie met podotherapeutische zolen. Het verwachte resultaat is goed tot klachtenvrij.


Slijmbeursontsteking heup / bovenbeen

Bij een slijmbeursontsteking in de heup is de slijmbeurs die tussen de spier en het bot gelegen zit in het bovenbeen ten hoogte van de heup. Het veroorzaakt pijn ter hoogte van het grote botpunt van het bovenbeen, met soms uitstraling naar de zijkant van het been.

De behandeling door de podotherapeut zal bestaan uit het controleren op een beenlengteverschil en standsafwijkingen van de benen en voeten. Indien deze aanwezig zijn, worden er corrigerende podotherapeutische zolen en/of een hakverhoging ter compensatie van het beenlengteverschil toegepast. Ook wordt er een schoenadvies gegeven. Het te verwachten resultaat is redelijk tot goed. Bij onvoldoende resultaat wordt u terug verwezen naar uw huisarts.

 

Slijmbeurs ontsteking in de lies

Dit is een ontsteking van de slijmbeurs dat zich in de lies bevindt. De pijn zit met name in het liesgebied met soms uitstraling naar voorzijde van het bovenbeen, ook kan het beperkingen in het lopen geven.


De behandeling door de podotherapeut bestaat uit het controleren op een beenlengteverschil en standsafwijkingen van de benen en de voeten. Indien deze zijn gevonden worden corrigerende podotherapeutische zolen en/of een hakverhoging ter compensatie van het beenlengteverschil toegepast. Ook wordt er een schoenadvies gegeven.


Het te verwachten resultaat is redelijk tot goed, bij onvoldoende resultaat wordt u terug verwezen naar de huisarts.
 

happy people

Anderen bekeken ook: