Instabiliteit van de enkel
Instabiliteit van de enkel
Het tarsale tunnel syndroom komt overeen met het meer bekende carpale tunnel syndroom (bij de pols) en wordt veroorzaakt door beknelling van een zenuw. De zenuw volgt een lange, kronkelige route, vanaf de rug via de achterkant van het been naar de enkel. Vlak boven de enkel draait de zenuw naar binnen naar de binnenenkel toe. Daar ligt de nervus tibialis, samen met een slagader, tussen drie spiergroepen in. Dit alles wordt strak bij elkaar gehouden door een stevige band aan de binnenzijde van de enkel. De zenuw loopt als het ware door een tunnel; de tarsale tunnel.
Takjes van de zenuw lopen van de binnenenkel naar het hielbeen en naar de onderkant van de voet, en kunnen dan pijn, tintelingen en soms een doof gevoel veroorzaken. Het heffen van de voet en het naar binnen knikken van de enkel veroorzaken ook vaak pijnklachten. De klachten treden vooral ’s avonds en ’s nachts op, voornamelijk na lang staan en hardlopen en in de ochtenduren zijn er meestal weinig klachten.
Doordat de zenuw omringt is door pezen van grote spieren, is het meestal een van deze pezen die verdikt zijn. Dit veroorzaakt druk of beknelling van de zenuw in de tarsale tunnel. De tarsale tunnel kan bij letsels van de enkel, maar ook door standafwijkingen van de voet en enkel kleiner worden.
In een onderzoek kan de podotherapeut achterhalen welke structuren de beknelling van de zenuw veroorzaken. Meestal ligt de oorzaak bij standsafwijking van de voet en enkel, en vooral het naar binnen zakken/knikken hiervan, kan de podotherapeut dit middels een zooltherapie corrigeren. Hierdoor verminderd de druk op de zenuw in de tarsale tunnel en zal deze kunnen herstellen.
Instabiliteit van de enkel