Hypermobiliteit kinderen
Als iemand meerdere gewrichten heeft waar een grotere beweeglijkheid in zit, dan noemen we dat...
De podotherapeut komt pas in actie als het natuurlijke herstelproces niet voldoende is voor een volledig herstel. Vaak is uw kind al onder behandeling bij een fysiotherapeut om de enkel en de banden te versterken, maar blijven er klachten van instabiliteit tijdens het lopen. Indien dit klachten rond de enkel blijft veroorzaken en het herstelproces zodanig vertraagd kan de podotherapeut met een zooltherapie de enkel stabiliseren.
Sommige mensen verzwikken hun voet regelmatig, wanneer dit het gevolg is van een afwijkende voetstand, kan de podotherapeut preventieve maatregelen nemen.
Daarnaast kan de podotherapeut een taping aanleggen of een kniebrace aanraden om de beweging van de knieschijf te controleren. Er kunnen ook podotherapeutische zolen gemaakt worden om in combinatie met een stevige, stabiele schoen de voet- en kniestanden te corrigeren en een eventueel beenlengteverschil te compenseren. Een combinatie van verschillende therapieën geeft de grootste kans op genezing van de klachten.
Vaak zakken de voeten van hypermobiele kinderen erg door tijdens het lopen of sporten (turnen). Dit noemen we overpronatie. Hierdoor is ook vaak te zien dat de hypermobiele knieën mee naar binnen draaien. De podotherapeut kan dan podotherapeutische steunzolen vervaardigen om de stand van de voeten te verbeteren. De beenspieren worden dan ook op de juiste manier belast. Balansoefeningen kunnen goed zijn om de spieren, pezen en banden rond de gewrichten te versterken. In de meeste gevallen wordt er samengewerkt met de kinderfysiotherapeut. Ook is het belangrijk om stevige schoenen te dragen. De podotherapeut kan hierover adviseren.
Als iemand meerdere gewrichten heeft waar een grotere beweeglijkheid in zit, dan noemen we dat...
Bewegen en spelen is belangrijk voor kinderen om een gezond en sterk lichaam te ontwikkelen. Daarom...