Wat is hypermobiliteit?

Over het algemeen zijn kinderen vrij flexibel. Het ene kind is wat leniger dan het andere kind. Een reden daarvan kan zijn dat de gewrichten een grotere mogelijkheid om te bewegen hebben. Als er meerdere gewrichten zijn met een grotere mogelijkheid om te bewegen, dan noemen we dat ook wel hypermobiliteit of hyperlaxiteit. Hypermobiliteit is op zich niet erg, als het kind er tenminste geen last van heeft

 

Ontstaan hypermobiliteit

De precieze oorzaak van hypermobiliteit weten we niet. Hypermobiliteit kan komen doordat bepaalde eiwitten niet of te weinig aanwezig zijn in het lichaam. Door een tekort aan deze eiwitten kan het bindweefsel wat slapper zijn. Er zijn verschillende variaties in beweeglijkheid van de verschillende gewrichten in het lichaam. In bijzondere gevallen kan er sprake zijn van een bindweefselziekte waardoor de gewrichten soepeler zijn dan normaal. Dit is vaak erfelijk en komt in de familie voor.

Normale hypermobiliteit komt bij jongens en meisjes voor. Meestal op jonge leeftijd, omdat het lichaam nog in de groei is. Als het kind ouder wordt, worden de banden en pezen vaak stugger en sterker

Kenmerken hypermobiliteit

Over het algemeen geven soepele gewrichten geen ernstige problemen. Als uw kind toch klachten heeft, komt dit meestal door overbelasting van de spieren en pezen waardoor pijn ontstaat. Deze klachten kunnen kort duren, maar ook langer aanhouden.

Bij jonge kinderen kan het opvallen dat het kind pas laat gaat lopen. Soms willen hypermobiele kinderen niet of niet ver lopen. Door het gebrek aan stabiliteit in het gewricht zullen de spieren dit gaan compenseren. Hierdoor is het kind eerder moe. Bij hypermobiliteit klagen kinderen vaak over zere voeten en pijn in de benen of rug.

 

Podotherapie

Vaak zakken de voeten van hypermobiele kinderen erg door tijdens het lopen. Dit noemen we overpronatie. Hierdoor is ook vaak te zien dat de knieën mee naar binnen draaien. De podotherapeut kan in zo’n geval podotherapeutische zolen maken om de stand van de voeten te verbeteren. De beenspieren worden dan ook op de juiste manier belast.

Balansoefeningen kunnen goed zijn om de spieren, pezen en banden rond de gewrichten te versterken. Vaak werkt de podotherapeut hiervoor samen met de kinderfysiotherapeut. Ook is het belangrijk dat het kind stevige schoenen draagt. De podotherapeut kan hierover adviseren.

Meer info podotherapeutisch onderzoek kinderen

Hypermobiel

Anderen bekeken ook: