Volleybal is een snelle, fysieke sport waarbij alles draait om spierkracht en wendbaarheid. Bij volleybal worden veel verschillende bewegingen uitgevoerd, variërend van sprongen, korte sprintjes, zijwaartse bewegingen tot zelfs duiken. Goede volleybalschoenen beschikken over een goede demping in verband met grote grondreactiekrachten tijdens het springen en landen. De positie van de speler gecombineerd met specifieke speelstijl en fysieke eigenschappen zijn belangrijk.

De zaalschoenen van verdedigers, setters en libero’s moeten steun bieden en snel van richting verandert kunnen worden, tegelijkertijd moet de schoen ook stabiliteit bieden op hoge snelheid. Over het algemeen moeten deze zaalschoenen voldoen aan de volgende eisen:

  • Een loopzool met veel grip voor snelle wendingen;

  • Een stevige hielomsluiting (contrefort);

  • Een stevige en stugge loopzool, met het buigpunt onder de ballijn van de voorvoet.

 

Positie aan het net

De zaalschoenen van de volleybalspelers die bij het net staan, moeten vooral over goede demping beschikken. Daarnaast is een lichte volleybalschoen gewenst, om zo hoog mogelijk te kunnen springen. Een lichte volleybalschoen moet alleen niet ten koste gaan van de stabiliteit.

volleybalschoenadvies

Anderen bekeken ook: