Hoe ontstaat pijn bij atletiek?

Bij kinderen is het lichaam natuurlijk nog volop in ontwikkeling en met name bij momenten van groei zal het lichaam extra gevoelig worden voor klachten. De pezen kunnen vaak de snelle groei van de botten niet meteen volgen, waardoor tijdelijk verhoogde spanning op de pezen ontstaat. In combinatie met de explosieve krachten nodig voor sprinten en springen kan dit snel leiden tot overbelasting van de aanhechtingspunten van de pezen op het bot. Hier zitten zogenoemde groeischijven, delen van het bot die vaak nog niet volledig hard en sterk zijn bij kinderen. Morbus sever en Osgood Schlatter komen vaak voor tussen 9-12 jaar bij kinderen die veel rennen.

 

Behandeling door de podotherapeut bij atletiek

Vaak is relatieve rust en vermindering van het aantal uren sport nodig bij zulke klachten. Ook kunnen de pezen extra onder spanning staan, of kan de natuurlijke schokabsorptie verminderd werken door een afwijkende voetstand of beperking van de beweging in het enkelgewricht. De podotherapeut kan statiek en dynamiek bekijken om voetstand en houding indien nodig te corrigeren om de pezen zo meer rust te kunnen geven en te ondersteunen in het genezingsproces. Ook kan de podotherapeut oefeningen geven voor verbeteren van de beweging in het enkelgewricht en schoenadvies of schoenaanpassingen geven om schokdemping en beweging van de voet te optimaliseren.

Resultaat klacht atletiek kind

De meeste klachten hebben wel wat tijd nodig om weer te herstellen, al zal vaak na goed opvolgen van therapie en adviezen vrij snel merkbaar zijn dat de klachten afnemen. Na 2 maanden zijn de klachten bij 80%  nagenoeg weg. In zo’n 20% van de gevallen kan het wat langer duren (6 maanden tot 1 jaar).

 

Advies blessure atletiek kind

Om blessures te voorkomen is het van belang om goed passend schoeisel te dragen wat de natuurlijke beweging van de voet ondersteund en wat bijdraagt in schokdemping.

Gevarieerd bewegen, het lichaam uitdagen maar ook voldoende rust nemen en gezond eten zijn van belang om klachtenvrij te kunnen sporten, zeker bij het opgroeiende kind. Een goede opwarming en cooling down helpen ook om klachten te voorkomen. Mochten er milde klachten opkomen is het verstandig om meteen wat rust te nemen van de sport activiteit. Eventueel een ice-pack na het sporten verzacht de pijn. Na een periode van rust kan de pijnklacht ook uit zichzelf oplossen.   

atletiek podotherapie kind

Anderen bekeken ook: