Hypermobiliteit volwassenen

Hypermobiliteit komt vaak voor bij kinderen. Toch zien we het ook terug bij volwassenen. In het hele lichaam heeft u banden die de botten bij elkaar houden. Bij hypermobiliteit zijn deze banden in het hele lichaam te slap of te lang.

 

Oorzaken hypermobiliteit

Veelal is hypermobiliteit aangeboren. Maar ook door een verandering van de hormoonspiegel kunnen de ligamenten veranderen van spanning. Bijv. tijdens de zwangerschap is dit nodig om te kunnen baren. Echter zal deze verweking niet alleen plaats vinden in het bekken maar ik het hele lichaam. Vaak hebben vrouwen daarom na een zwangerschap grotere voeten.
Bij het ouder worden verandert ook de spanning op de ligamenten. Het lichaam wordt vaak korter ( ook a.g.v. osteoporose) en de voeten worden langer . Niet de botstukken worden daarbij langer, maar door het losser worden van de banden ontstaat er meer ruimte tussen de gewrichten waardoor de voet meer ruimte in de schoen vraagt dan voorheen.

Symptomen hypermobiliteit

Te slappe banden kan over het hele lichaam voorkomen. Dit kan verschillende klachten in het bewegingsapparaat geven:

 

  • Vermoeidheid in de voeten/ benen/ rug. Veelal compenseert u de slappe banden met het aanspannen van de spieren. Dit kan vermoeidheid in de voeten en benen geven. Niet iedereen weet van zichzelf of hij of zij snel vermoeid is, omdat uw deze vermoeidheid ervaart bij uw lichaam en uw levensstijl;
  • Snel zwikken van de enkels;
  • Pijnklachten in voeten, benen of heupen;
  • Naar binnen staan van de voeten;
  • Snel slijten van de schoenen.

 

Wat kan een podotherapeut doen?

Een podotherapeut kan de voetstand en het looppatroon verbeteren. Hierdoor worden de beenspieren op de juiste manier belast waardoor men minder vermoeid zal raken. Tevens oefent u door gebruik van de podotherapeutische zolen de spieren op de juiste manier waardoor de belastbaarheid ook groter zal worden. Er wordt een stabieler looppatroon gecreëerd. Door het verbeteren van de voetstand en het looppatroon, sluit ook het enkelbot (de talus) mooi in de enkelvork, wat de kans op zwikken verkleint.


Ook stevig schoeisel is van belang bij klachten van deze aard.Daarnaast kunt u de spieren zelf versterken, door bijvoorbeeld regelmatig sporten of oefentherapie

Tony podotherapeut

Anderen bekeken ook: