Echografisch onderzoek

Echografie wordt binnen RondOm Podotherapeuten gebruikt om gewrichten, spieren, pezen, zenuwen en ligamenten in voet en enkel in beeld te brengen en te beoordelen. Zo kunnen aandoeningen, zoals gewrichtsontstekingen, bijvoorbeeld door reuma en jicht, snel en goed in kaart worden gebracht. 

 

Reuma en echografie

Vergroeiingen, vocht en overliggende structuren kunnen een probleem vormen bij het gewone klinisch voetonderzoek. Hierdoor is soms niet duidelijk waar de pijnklachten door veroorzaakt worden. Echografie is dan een snelle en goede manier om de voet in beeld te brengen. Het kan ook bij veel verschillende reuma vormen worden toegepast, zoals bijvoorbeeld Reumatoïde Artritis, Artrose, Artritis Psoriatica. Daarnaast is het ook een vrijwel pijnloze methode.  Hiermee is het een goede aanvulling op het reguliere voetonderzoek bij mensen met reuma.

Wat kan echografie bieden bij voetproblemen?

  • Er kan onderscheid gemaakt worden tussen ontstekingsreacties en belastingsafhankelijke problemen. Daardoor kan er gerichter een therapie worden aangeboden. Zo kan er gekozen worden voor een drukverdeling met behulp van een orthese of juist een zooltherapie om de belasting aan te passen.
  • Een peesontsteking of slijmbeursontsteking kan sneller ontdekt worden als met andere methodes. Ook hier kan dan een therapie op worden aangepast.
  • Reumatoide Artritis kan in een vroeg stadium ontdekt worden; eerder als bij alleen een regulier voetonderzoek door middel van palpatie (voelen/drukken op bepaalde punten van de voet).
  • Ook korte oplevingen van de reumatische ontstekingen kunnen voorspeld worden door middel van echografie
     

echografie reuma

 

Anderen bekeken ook: