Enkele voorbeelden van fietsblessures welke kunnen behandeld worden zijn:

• (chronische) knieklachten;

• pijnlijke voeten tijdens het fietsen;

• tintelende voeten en/of tenen tijdens het fietsen.

Deze klachten kunnen ontstaan door een verkeerde afstelling van de fiets, maar dit kan ook komen door een afwijkende stand van de voet. Door de stand van de voet te beïnvloeden, zal de knie ook worden beïnvloed. Kortom: wanneer de positie van 1 schakel in de keten verandert, zal de gehele bewegingsketen op een andere manier bewegen.

 

Het sportpodotherapeutisch wieleronderzoek

Naast het standaard podotherapeutisch sportonderzoek, zal bij een wieleronderzoek ook een dynamische fietsanalyse worden afgenomen. Zo krijgt de podotherapeut een goed beeld van de manier waarop de sporter beweegt op de fiets. Het is van belang dat de sporter wordt beoordeeld op zijn/haar eigen fiets. De fiets zal worden geplaatst op een tacx waar de fietser eerst een aantal minuten zal warm fietsen voordat de analyse start.

 

 

 

Wieleronderzoek

Hierbij wordt een film gemaakt zodat naderhand de podotherapeut samen met de sporter de beweging kan analyseren. Het wieleronderzoek geeft informatie over de toe te passen podotherapeutische therapie, waarmee de oorzaak van het ontstaan van blessure kan worden aangepakt. Wanneer nodig zal de podotherapeut contact opnemen met andere paramedici om de behandeling te optimaliseren. Een podotherapeutische therapie gericht op het wielrennen en/of mountainbiken zal kunnen bestaan uit een schoenadvies of schoenaanpassing, aanpassing van de cleats of een inlay. Deze inlay wordt speciaal gemaakt voor de fietsschoen en afhankelijk van de oorzaak van de klacht kan er daarnaast ook worden gekozen voor inlays in de dagelijkse schoenen.

 

Good to know

•Geschikt voor iedere wielrenner en/of mountainbiker van elk niveau;

•Zowel bij blessures als ter preventie van blessures;

•Neem eigen fiets (MTB of race), fietskleding en fietsschoenen mee;

•Indien mogelijk (bij MTB) een gladde achterwiel meebrengen voor de tacx

 

Fietsbeweging

De fietsbeweging is een beweging in een gesloten keten. Overbelasting van een bepaald lichaamsdeel kan veroorzaakt worden door invloed van buitenaf zoals de afstelling van de fiets of trainingsopbouw of door het lichaam zelf indien er anatomische afwijkingen zijn. De beweging die het lichaam maakt tijdens het fietsen wijkt af van het normale lopen, daarom is het van belang dat de daadwerkelijke beweging wordt beoordeeld; op de fiets dus! Een podotherapeut is gespecialiseerd om een afwijkend bewegingspatroon te herkennen, ook op de fiets.

Interesse?

Let's do this! Maak een afspraak om te kijken waar uw problemen vandaan komen.