Wat is een klapvoet?

Een klapvoet is verschijnsel waardoor iemand zijn of haar voet en tenen onvoldoende kan heffen. Hierdoor kunnen problemen ontstaan met de afwikkeling tijdens het lopen. De voet ‘klapt’ als het ware naar beneden en de voet kan over de grond ‘slepen’. Er zijn echter variaties mogelijk, bij sommige mensen zijn ook de spieren rondom de enkel verzwakt, bij iemand anders is enige heffing van de voet nog mogelijk.

 

Hoe ontstaat een klapvoet?

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van een klapvoet. Mensen met een klapvoet worden in eerste instantie (neurologisch)onderzocht door een arts. Enkele redenen die een klapvoet kunnen veroorzaken zijn:

  • Beknelling van de kuitbeenzenuw ter hoogte van de knie
  • Hernia
  • Lumbale kanaalstenose (vernauwing)
  • Polyneuropathie

Er is in alle gevallen een probleem met de zenuwbaan (verlamming) die de voetspieren aansturen om de voet en tenen te heffen.  

 

Een klapvoet kan voor verschillende problemen zorgen:

  • Afwijkend en eventueel onzeker looppatroon
  • Groter risico op struikelen of een misstap (inclusief het zwikken van de enkel)
  • Disbalans in de beweegketen waardoor elders overbelastingsklachten kunnen ontstaan
  • Drukplekken door een peroneusveer (enkel-voet-orthese EVO) en of (aangepast) schoeisel

Behandeling podotherapeut bij klapvoet

In de praktijk zien wij mensen die het looppatroon willen verbeteren. Ook zien we mensen met een peroneusveer (enkel-voet-orthese EVO oftewel een kunststofspalk) maar deze niet prettig vinden om te dragen, zo is het materiaal hard, waardoor er drukplekken kunnen ontstaan.

De behandelmogelijkheden voor een klapvoet zijn onder andere een passend advies over de keuze uit verschillende braces en het gebruik ervan. Enkele voorbeelden van (voetheffing)braces zijn:

  • Voetheffingbraces

Mochten er drukplekken aanwezig zijn kan de podotherapeut deze behandelen en drukvrij leggen. De podotherapeut kan aan de hand van het podotherapeutische onderzoek en belangrijk het looppatroon beoordelen welk hulpmiddel voor u geschikt is, gecombineerd met passend schoenadvies.

 

Tips bij een klapvoet

Een wandelstok of kruk kan gebruikt worden om extra stabiliteit geven. Daarnaast kan gerichte spierkrachttraining onder begeleiding van een fysiotherapeut zinvol zijn. Heeft u het idee dat u uw voet niet goed kan heffen? Neem dan altijd contact op met uw huisarts.

looppatroon verbeteren

Anderen bekeken ook: