Zoek een praktijk

Enter an address to filter results.

Diabetes

Veel voorkomende voetproblemen bij diabetes

Het ziekteverloop van diabetes mellitus is bij iedereen anders. De voetproblemen die het meest voorkomen zijn:
 

Minder/geen gevoel in de voeten
Diabetes kan uw zenuwen beschadigen (neuropathie). Hierdoor kan er ongemerkt een verminderd gevoel ontstaan in de voeten. U voelt dan geen pijn wanneer u bijvoorbeeld een te warm voetenbad neemt, een steentje in uw schoen heeft of over een scherp voorwerp loopt. Hierdoor kunnen ongemerkt wonden ontstaan die moeilijk genezen.

 

Verminderde doorbloeding
Met diabetes heeft u een grote kans op een verminderde doorbloeding van en naar de voeten. Hierdoor ontstaat een verminderde toevoer van zuurstof en voedingstoffen naar uw voet. De huid wordt dun, gaat daardoor sneller kapot en wonden genezen langzaam of zelfs niet. Het is daarom belangrijk om het ontstaan van wonden en drukplekken te voorkomen.

  Standsafwijkingen aan de voeten
  Wanneer bepaalde zenuwen uitvallen, gaan de kleine voetspieren slechter werken. Overheersing van de grotere voetspieren zorgen voor een standsverandering in de voeten, o.a. het krom trekken van de tenen. Dit veroorzaakt drukplekken die kunnen leiden tot overmatig eelt, blaren en wonden.

   

  Wonden aan de voeten (ulceratie)
  Als u een diabetische voet heeft, heeft u kans op slecht genezende wonden. De wond (ulcus) ziet er vaak onschuldig uit, maar kan leiden tot ernstige infecties. Als de voetinfectie zich uitbreidt, kan dit op langere termijn zelfs een amputatie tot gevolg hebben. Een diabetische wond ontstaat altijd door de combinatie van druk met wrijving. Vaak zijn slecht passende schoenen, standsafwijkingen maar ook te dikke naden in sokken de oorzaak.

   

  Klik hieronder om onze digitale folders over diabetes te downloaden:

  Wilt u een afspraak maken?

  Andere topics over diabetes