Hielpijn (Morbus Sever)

Heeft uw kind weleens last van hielpijn of een zeer onderbeen? Na het druk spelen of sporten, maar ook wel eens in bed? Vaak gaat het dan om 'Morbus Sever', een veelvoorkomende klacht bij sportende kinderen tussen de 7 en 12 jaar.
 

Kommatenen / kromme tenen

Als uw kind kromme tenen of kommatenen heeft, is er sprake van een scheefstand van de teen, vaak bij de kleine teen. Dit zien we vaak bij kinderen op jonge leeftijd. 
 

Tenenlopen

Bij tenenlopen, lopen kinderen continue op hun tenen. Ookal ervaren de meeste kinderen hier geen last van, het is niet goed voor de achillespees. Deze kan door het verkeerde looppatroon overbelast raken, waardoor er pijnklachten kunnen ontstaan.
 

Platvoeten

Een platvoet is een voetstand waarbij de voetzool volledig op de grond rust. Het komt vaak voor bij kinderen.
 

Hypermobiliteit

Als de banden van gewrichten en pezen te flexibel zijn, spreken we van hypermobiliteit. Hypermobiliteit is op zich niet erg, als het kind er geen klachten van ervaart.

Morbus Köhler 1

Morbus Köhler 1 is een zeldzame aandoening waarbij er een verminderde bloedtoevoer is (geweest) naar een klein botje aan de binnenkant van de voet (os naviculare). Het komt voor bij kinderen tussen de drie en acht jaar oud.
 

Morbus Köhler 2 / Ziekte van Freiberg

Morbus Köhler 2, ook wel de ziekte van Freiberg genoemd, is een groeistoornis van het tweede middenvoetsbeentje. De pijn wordt meestal ervaren onder de bal van de voet. 
 

X-benen

Bij X-benen staan de knieën van het kind naar binnen gekanteld. Dit gaat vaak gepaard met een afwijking in voetstand, zoals doorgezakte middenvoeten.
 

O-benen

Bij O-benen staan de knieën in een knik naar buiten en is de afstand tussen de knieën is groter dan de afstand tussen de enkels. Deze standsafwijking kan gepaard gaan met klachten.
 

Groeipijn

Veel kinderen hebben last van groeipijn: een zeurende pijn die meestal 's nachts optreedt in het been of de knie. Groeipijn wordt vaak verward met Morbus Sever.

Osgood Schlatter

Bij Osgood Schlatter voel je pijn aan je knie, ter hoogte van het scheenbeen. Het is een veelvoorkomende klacht bij kinderen.

 

Patellofemoraal pijnsyndroom

Het patellofemoraal pijnsyndroom is een veel voorkomende knieklacht en komt vooral voor bij tieners en jongvolwassenen. Je voelt pijn achter, onder of rondom de knieschijf, maar de precieze plek is vaak moeilijk aan te wijzen. 
 

Gangafwijkingen bij kinderen met een cerebrale parese

Bij cerebrale parese is er sprake van een probleem met bewegen als gevolg van schade aan de hersenen. Dit kan leiden tot gangafwijkingen,  zoals tenenlopen.